SELECTED PROJECTS

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

College

 
 

Converted from a 1920’s chocolate factory its past life is about as cool as it’s inhabitants, a couple of young architects with a big vision for their first home

 
7279DD79-5AA9-4C9A-B3B2-4751140C7C5A.jpg
 
 
IMG_5052.jpg
IMG_4921.jpg
 
 

The College project is a Central Wellington apartment, converted from a 1920’s chocolate factory. Its past life is about as cool as its inhabitants, a couple of young architects with a big vision for their first home.

The clients design for the outdated 90sq/m apartment was an industrial yet homely transformation. The floors were stripped back to polished concrete and the suspended ceilings removed to create vast 3.3m high spaces. The second bedroom was relocated to the other side of the apartment to make way for a generous open plan living and dining area. A bespoke floor to ceiling cavity sliding door was made to separate the two without encroahing on either space.

In an inspired move, what was once the hallway was converted into a stunning galley kitchen. Still a thoroughfare between the entrance and living area, the pair came up with a sleek and refined cabinetry design that guides you through so beautifully you would be forgiven for not realising you were moving through a kitchen at all. Although its artistry is well worth a second look! We loved working with the unique combination of Strandboard and Steel framing to bring this vision to life.

Featured amongst the generally neutral palate are surprising pops of colour. A blue door, an ingenious green coat nook (well used by the streams of visitors for the hospitable pair) and a noteworthy electric blue bathroom featuring the most striking orange accented shower head we have ever installed.

It was a dream to work so closely with two incredibly talented and creative architects on such a personal project. We were challenged to experiment with materials and colour like never before and were in our happy place with the volume of custom craftsmanship required. A dream job with a dream result. 

 
 
IMG_5078.jpg
5865CFE5-774A-4711-8036-959D6D8D755C.jpg
443E99A2-11B5-4DDA-98C9-44F6BB3ECC21.jpg
 
 

"We were looking for a builder with an eye for detail and a high level of craftsmanship to bring our plans to life.

Josh is a consummate professional, holding himself and his sub-contractors to exacting standards. We are extremely pleased with the work completed and would not hesitate to recommend Form & Dwell to others."

 
19D8E0D8-4678-45B2-AD42-B5AE58E33184.jpg
 
 
 
 

 
 
 
A333CA01-3848-489F-B506-D99EC9BB44FC.JPG
 
 
 

HOROKIWI

 
 

A small 80sq/m, every inch of space was to be utilised to its potential. From the office nook in the kitchen, to a cleverly designed full family bathroom and an expansive deck that doubled their entertaining space, we think we nailed it.

 
 
 

The Horokiwi project was a 1970’s townhouse with great bones, all day sun and stunning views. Newly purchased by a young couple who could see its potential through its dated decor, it was set for a full renovation.  

The design focus was minimal and clean, with a Scandinavian influence. A small 80sq/m, every inch of space was to be utilised to its potential. From the office nook in the kitchen, to a cleverly designed full family bathroom and an expansive deck that doubled their entertaining space, we think we nailed it. 

Putting in fresh carpet and flooring, stripping the tired wallpaper and painting Alabaster throughout immediately refreshed the dwelling. Replacing tiled and textured ceilings and removing a wall between the kitchen and living room modernised the space. Custom storage was then put into the laundry, where even large drying racks could now be hidden away to maintain a sleek and streamlined look.  

The goal for the (less than 4sq/m) bathroom was to include a freestanding bath and a walk-in wet floor shower. Hours of meticulous planning, designing, and hunting for the perfect products allowed this to come to fruition. Furthermore, an excellent relationship with quality suppliers meant we could source the products they loved within their budget, making way for the luxury of statement marble tiles and the essential underfloor heating.

The kitchen was an unusual shape, but we were able to design custom cabinetry that left no space unused and still allowed for their dream of a small breakfast bar to catch that view. An inbuilt microwave insured the sleek lines were maintained. The ply bench kept the room light while adding warmth and white rhombus tiles were a refreshing alternative to subway. We even snuck in a small office area, as the second bedroom come office was about to be taken over by their newest wee family member. 

We loved being challenged by the scale of this project. It is a perfect illustration of how you can create small spaces with big impact and function.

 
IMG_5331.jpg
8A87207A-C961-4E45-B955-B735A025B3D9.JPG
 
 
A9BEEFB9-5C9F-47A3-AFDB-E2FECE7457D6.JPG
IMG_5159.jpg
 
 
IMG_5398.jpg
 
 
IMG_5420.jpg
 

" Form and Dwell completely transformed our house from dark and dated to highly functional, bright, open and gorgeous!

They have added so much value and achieved more than we thought possible with the little space we had available. Josh is just as talented in design as he is in his craft and his attention to detail makes all of the difference. "

 
 
 
 

 
 
 

To see more of our projects - follow us @formanddwell